23 Mayıs 2010 Pazar

Efes- Kıskanılan Liman Kenti


M.Ö. 1051 yıllarında Yunanistan'dan gelen göçmenlerin de yaşamaya başladığı liman kenti Efes, M.Ö. 560 yılında Artemis Tapınağı çevresine taşınmıştır. Bugün gezilen Efes ise Büyük İskender'in generallerinden Lysimakhos tarafından M.Ö. 300 yıllarında kurulmuştur. Şehir Romadan özerk bir şekilde Apameia Kibotos şehri ile ortak para bastırmıştır. Bu şehirler klasik dönemdeki Küçük Asya'da çok parlak yarı özerk davranmaya başlamışlardı. Lysimakhos, kenti Miletli Hippodamos'un bulduğu "Izgara Plan"a göre yeniden kurar. Bu plana göre, kentteki bütün cadde ve sokaklar birbirini dik olarak keser.

9 Mayıs 2010 Pazar

2 Mayıs 2010 Pazar

İskenderiye Feneri- Dünyanın Yedi Harikasından Biri

İskenderiye'ye gittiğimde Fenerin yeni modeli görmeyi çok dilememe rağman mağlesef göremedim. Şimdilik sadece Kütüphaneyi yeniden inşa etmişler. Umarım yakında İskenderiye Feneri için de bir çalışma yaparlar. Şimdi Fener hakında biraz bilgi alalım.





İskenderiye Feneri, Mısır-İskenderiye'de inşa edilmiş ancak günümüzde bulunmayan, Dünyanın yedi harikasından biri ve tarihte inşa edilmiş deniz fenerlerinin en yüksek olanı.

Romalılar, Mısır'ı ele geçirdikten sonra burada Ptolemaios (Batlamyus) olarak anılan bir devlet kurmuşlardı. İnşaası MÖ 285-246 yılları arasında süren fener, bu devletin ilk iki kralı Ptolemy(Batlamyus) ve Soter tarafından Mısır'da İskenderiye Limanı'nın karşısındaki Pharos Adası üzerine yaptırılmıştı.


(Alman arkeolog Prof. H. Thiersch tarafından 1909 yılında çizilmiş tahmini olarak çizilmiş grafiği.)


İskenderiye Feneri, antik çağın yedi harikası içinde günlük yaşam için kullanılan tek eserdir.

Üst kısmı M.S. 955 yılında bir deprem ve fırtınada kopan fenerin gövde kısmı da 1302'de başka bir depremde yıkıldı. 1500 yılında ise bu yapıya ait kalıntılar tamamen yok oldu.

Üzerinde inşa edildiği adadan dolayı Pharos olarak anılmış ve bu kelime bir çok dile yerleşmiştir. İspanyolca, Fransızca ve İtalyancada Pharos, deniz feneri anlamına gelmektedir. Yıkılmadan önce yapılan resimleri, dünyadaki deniz fenerlerine yüzlerce yıldan beri örnek olmuştur.